PERUBATANonline v4.14

Switch to desktop Register Login

Tinta Presiden Sempena Pilihanraya Umum ke-13

Rate this item
(0 votes)

logo perubatan 

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Segala puji ke atas Tuhan sekalian alam, yang mengizinkan kita untuk terus hidup dan menghirup udara segar pada hari ini. Marilah sama-sama kita perbanyakkan selawat ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad SAW yang memungkinkan kita dikurniakan syafaat di hari akhirat kelak.

Pada 3 April 2013 yang lalu, YAB Perdana Menteri Malaysia yang ke-6 telah pun mengumumkan pembubaran parlimen Malaysia, seterusnya memberi laluan kepada pilihanraya umum dijalankan. Justeru, selaku warganegara Malaysia yang berada di luar negara dalam tempoh kempen serta pilihanraya ini, kami merasa bertanggungjawab dalam sama-sama memeriahkan bahang Pilihanraya Umum ke-13 (PRU-13) ini bagi memilih pemimpin tertinggi negara.

Antara tarikh-tarikh penting yang telah diumumkan sempena PRU-13 adalah seperti berikut:

Tarikh Keluar Writ             : 11 April 2013 (Khamis)

Tarikh Notis Pilihan Raya   : 12 April 2013 (Jumaat)

Tarikh Penamaan Calon    : 20 April 2013 (Sabtu)

Tarikh Pengundian Awal   : 30 April 2013 (Selasa)

Tarikh Mengundi              : 05 Mei 2013 (Ahad)

Di dalam Al-Quran ada beberapa ayat yang menyebut tentang kepentingan melibatkan diri dalam memastikan pemimpin yang dilantik memenuhi syarat dan kelayakan yang telah digariskan oleh Islam. Juga terdapat saranan dan penerangan dari baginda Nabi Muhammad SAW tentang peri pentingnya peranan golongan pemuda dalam mencorak masa depan pentadbiran sesebuah negara.

Di dalam Al-Quran juga terdapat panduan dalam memilih pemimpin. Allah berfirman dalam Surah al-Qasas ayat 26 yang berbunyi;

“Dan salah seorang dari kedua (perempuan) itu berkata, “Wahai ayahku! Jadikanlah dia sebagai pekerja (pada kita), sesungguhnya orang yang paling baik yang engkau ambil sebagai pekerja (pada kita) ialah orang yang kuat dan dapat dipercayai”

Justeru, sempena PRU-13 ini, PERUBATAN menyeru kepada seluruh warganegara Malaysia, khususnya yang layak mengundi supaya sama-sama memainkan peranan kita selaku rakyat yang prihatin dan bertanggungjawab untuk terlibat secara langsung dalam proses pemilihan pemimpin negara pada kali ini.

Akhirnya berikut disertakan beberapa pautan yang berkaitan PRU-13 sebagai panduan dan rujukan.

  1. Portal Rasmi PRU-13 (SPR)
  2. Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah (KBMK)

Sekian, terima kasih.

والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

"Ilmuwan Berbakti, Teguh Sehati"

"At-Taqwa, Asy-Syifa', Ar-Rahmah"

rahim

Abd Rahim Bin Samad
Presiden,
PERUBATAN 2013/2014

dihantar oleh emannumyra

Add comment

Comments from guests will be moderated. If you're PERUBATAN member, please Register to disable Captcha recognition and use full function of Comment. Thanks!


Security code
Refresh

Hakcipta Terpelihara ©2007-2014 PERUBATAN | Diubahsuai oleh Unit PERUBATANonline JPnP | Dikelolakan oleh mediaPERUBATAN
PERUBATANonline adalah laman komuniti Persatuan Pelajar-pelajar Sains Kesihatan Malaysia-Mesir (PERUBATAN)
Bahan-bahan dalam laman web ini dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan-BukanKomersial-PerkongsianSerupa 4.0 Antarabangsa Creative Commons..
Lesen Creative Commons

Top Desktop version