PERUBATANonline v4.14

Switch to desktop Register Login

Ucaptama Presiden PERUBATAN Sesi 2012/2013 Sempena MAT-9

Rate this item
(0 votes)

 logo perubatan

 بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah Wassyukrulillah, bersyukur kita ke hadrat Ilahi kerana dengan rahmat & nikmat-Nya, dengan izin & kurnia-Nya, dengan iradah & inayah-Nya, serta dengan taufiq & hidayah-Nya, kita telah diberi peluang untuk sama-sama berada di dalam dewan yang serba indah ini bagi menjayakan Mesyuarat Agung Tahunan PERUBATAN kali ke-9. Selawat & Salam buat junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, tokoh agung yang telah membawa rahmat kepada sekalian alam, penghulu bagi ummat yang cukup bertuah ini; atas segala usaha gigih Baginda dalam menyebarkan risalah Islam sehingga ia sampai kepada kita pada hari ini. Semoga kita tergolong dalam kalangan ummat Baginda yang mendapat syafaat daripada Baginda pada hari Akhirat kelak.

Yang berbahagia, saudara Ahmad Ibrahim Yahaya, ketua Lembaga Penasihat PERUBATAN sesi 2012/2013, serta seluruh ahli Lembaga Penasihat PERUBATAN sesi 2012/2013;

Yang dihormati, barisan AJKT PERUBATAN, AJKT PERUBATAN Cawangan serta AJKT OPU Kaherah Ain Shams & Al-Azhar;

Yang dikasihi, barisan Veteran PERUBATAN yang dijemput khas pada hari ini, saudara Syafiq Hamdani, saudara Husaini Saleh, saudara Syafiq Mat Moor, saudari Nur Madihah & saudari Natrah;

Yang berusaha, saudara Muhammad Hafiz Nazri, Pengarah MAT PERUBATAN Kali Ke-9 serta seluruh eksekutif pelaksana MAT-9;

Seterusnya, hadirin hadirat, ikhwah akhawat, sidang perwakilan yang dirahmati Allah sekalian.

Buat pertamanya, saya ingin mengucapkan Ahlan wa Sahlan wa Marhaban Bikum dan selamat datang kepada seluruh perwakilan MAT-9 yang sanggup mengorbankan masa, tenaga, idea dan wang genih bagi menunjukkan komitmen yang tidak berbelah bahagi dalam menjadi sebahagian daripada penyambung mata rantai perjuangan PERUBATAN pada hari ini.

Setinggi-tinggi kesyukuran kita panjatkan kepada Allah S.W.T yang telah mengizinkan PERUBATAN untuk menjangkau usianya yang ke-11 tahun sejak ia ditubuhkan pada tahun 2002 dahulu. Tahun yang ke-11 ini menyaksikan PERUBATAN masuk ke fasa “teenage” yang menjadi satu titik tolak yang penting ke arah memacu PERUBATAN menjadi lebih cemerlang, gemilang dan terbilang pada masa hadapan. Setelah melewati zaman penubuhannya yang cukup bermakna, kini PERUBATAN berada pada zaman pembinaan dan pengukuhan. Seiring dengan perkembangan tersebut, semua ahli telah melihat bahawa PERUBATAN merupakan sebuah persatuan atau badan yang bersifat dinamik, tidak statik dan sentiasa mencari dan membuka ruang dan peluang untuk memperbaiki setiap aspek yang ada dalam PERUBATAN demi mencapai kestabilan yang jitu pada masa hadapan.

Dalam tempoh tersebut, PERUBATAN telah mengalami beberapa siri pembaharuan dan penambahbaikan sama ada dalam aspek pentadbiran, kepimpinan, penstrukturan organisasi, gerak kerja serta hubungan luar dengan pihak lain. Walaupun masih di usia muda remaja, PERUBATAN telah mengorak langkah untuk berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan persatuan mahasiswa Malaysia lain di seluruh dunia dan akan terus menempuh laluan yang mendatang dengan jayanya bagi memacu seluruh ahlinya ke arah yang lebih unggul dan mapan.

Berikut merupakan 5 kesimpulan yang boleh saya buat bagi menggulungkan prestasi & pencapaian PERUBATAN bagi sesi 2012/2013.

(1) Kesatuan Mahasiswa Sains Kesihatan: Satu Impian, Satu Harapan,
Satu Kejayaan buat PERUBATAN!

Agenda kesatuan, merupakan agenda dengan prioriti teratas yang telah diletakkan dalam PERUBATAN. Hal ini atas kesedaran bahawa, impian memastikan wujudnya kesatuan dalam kalangan warga Malaysia di Mesir, adalah akar umbi kepada penubuha PERUBATAN sendiri. PERUBATAN adalah wadah untuk bertaaruf, bertolong bantu dalam kebaikan, beringat-ingat daripada kemaksiatan. Kesatuan dalam PERUBATAN, seperti mana yang sentiasa kita war-warkan, adalah pembinaan ikatan persaudaraan Islam, atau ukhuwwah Islamiah dalam kalangan ahli yang berbeza latar belakang, berbeza tajaan dan penyelaras, juga sudut pandangan, atas dasar satu aqidah dan bidang pengajian yang sama, di lokaliti yang sama dalam satu persatuan dan penyelarasan, di samping mengelakkan perselisihan dan pertindanan gerak kerja.

Sesi 2012/2013 merupakan satu sesi penuh bersejarah dalam melakar dan menghubung jalin kesatuan dalam kalangan ahli di setiap universiti. Bagi menjamin kelangsungan ikatan ukhuwwah sekaligus menyatukan suara-suara ahli dari seluruh Mesir, bukan sedikit keringat dan usaha telah dilaburkan dalam memastikan kejayaan pelaksanaan sistem Majlis Tertinggi PERUBATAN yang bakal meneruskan pentadbiran PERUBATAN di peringkat pusat untuk menaungi hampir 7160 ahli.

Usaha demi usaha, perbincangan demi perbincangan, bancian dan sehinggalah ke proses terakhir iaitu Mesyuarat Agung Khas kali Pertama telah dilakukan dalam merangka pembentukan MTP, yang pada asalnya merupakan satu usul yang telah kita luluskan hampir sebulat suara dalam MAT-8. Kerja keras yang dilakukan bagi penubuhan MTP ini, tidak lain tidak bukan, adalah kerana kita meyakini bahawa sistem MTP akan menjadi batu asas yang paling kukuh dalam menggerakkan agenda kesatuan yang kita bawa.

Organisasi PERUBATAN Universiti (OPU) yang terbentuk sebelumnya, seolah-olah satu perancangan yang Maha Kuasa, Yang Maha Mengetahui dengan perancangan yang Subhanallah, sungguh indah, menambah baik gerak kerja ke arah penubuhan MTP. OPU di ketiga-tiga buah universiti, telah kita gerakkan dengan teliti, dengan misi ke arah penubuhan Cawangan baru di sekitar Kaherah.

Selain itu, usaha turut digiatkan dalam menghubungjalin hubungan erat antara pimpinan PERUBATAN dengan pihak pentadbir universiti. Dekan fakulti, Naib Dekan dan Ko-ordinator Pelajar menjadikan PERUBATAN sebagai saluran bagi menghubungi pelajar Malaysia, dan sekaligus mula mengamalkan pemusatan maklumat dan arahan kepada pelajar Malaysia melalui pimpinan PERUBATAN.

Hasilnya, kita dapat menikmati kemudahan menggunakan fasiliti Universiti. Sebagai contoh, PSD Akhawat yang diadakan di Zagazig, mendapat tajaan dan kerjasama penuh daripada Universiti Zagazig sendiri, dengan membenarkan penggunaan Stadium Universiti. PCI turut dilihat mendapat kelebihan yang serupa dalam penggunaan pusat konvensyen dalam program-program pelajar anjuran PCI. Di Tanta, pihak universiti juga telah bermurah hati untuk membekalkan buku teks secara percuma kepada para mahasiswa Malaysia. Malahan, buat julung-julung kalinya, jika selama ini kita hanya mampu mengadakan Majlis Apresiasi Graduan, namun pada tahun ini, semua PERUBATAN Cawangan telah berjaya menganjurkan Majlis Konvokesyen khusus untuk para graduan Malaysia dengan kerjasama penuh universiti masing-masing.

PERUBATAN turut berusaha keras untuk menjalinkan hubungan dengan Ittihad Tolabah sebagai medium jalinan hubungan dua hala yang terbaik antara pelajar Malaysia dan Mesir di kampus. Dalam hal ini, PCI dan PCM dilihat mengorak langkah yang lebih terkehadapan dalam menjalin hubungan dengan persatuan pelajar yang menaungi mahasiswa antarabangsa yang lain dan mahasiswa tempatan. Sebagai contoh, PCI melalui Alexendria Medical Team telah menjalinkan hubungan dan melaksanakan aktiviti dengan pihak AMSRA dan PCM pula telah berjaya menghantar seorang wakil untuk menjadi Exco bagi “Wafidin Club” di Universiti Mansurah.

Dalam usaha merapatkan jurang antara tiga jurusan pengajian ahli, dan menggalakkan penglibatan aktif daripada mahasiswa jurusan Pergigian dan Farmasi, usaha keras telah diambil terutama dalam mengumpulkan cadangan dan idea daripada mereka sendiri. Saudari Hanisah Naspu, Timb. Ketua BPP merupakan tunjang terkuat yang sentiasa membawa perhatian kami kepada pelajar jurusan Pergigian. Sama juga halnya dengan saudari Farhana Zainudin dari Zagazig, yang membawa suara daripada jurusan farmasi. Kami mengharapkan lebih ramai pelajar jurusan pergigian dan farmasi yang bergiat aktif dalam menyalurkan suara anda, sekaligus membawa perubahan dan kebaikan kepada PERUBATAN supaya bergerak dengan lebih meluas, holistik dan menyeluruh.

Seminar Pharmed yang dianjurkan oleh PCZ untuk mahasiswa jurusan Farmasi & Perubatan merupakan satu pembaharuan yang sangat dibanggakan. Begitu juga dengan penubuhan Al-Azhar Dental Team, yang akhirnya dapat melaksanakan program pertama mereka beberapa hari lepas yang diberi nama “FLY”, setelah melalui pelbagai rintangan dan halangan selama setahun tempoh perancangan pelancaran.

Satu lagi perkara yang saya kira wajar untuk saya highlightkan di sini, saya amat berbangga dan kagum dengan usaha para senior jurusan pergigian dari Universiti Mansurah, yang tidak lokek berkongsi ilmu dan pengalaman dalam memberi tunjuk ajar kepada para pelajar pergigian di Azhar yang agak muda berbanding pelajar Mansurah. Sokongan dan kerjasama padu antara mahasiswa Universiti Mansurah dan Universiti Al-Azhar ini, saya kira sebagai satu teladan terbaik untuk dicontohi kita semua.

Suka untuk saya sebutkan, dalam merangka pengisian untuk program mega PERUBATAN seperti Seminar PERUBATAN kali ke-5, penekanan dan peringatan bahawa peserta seminar bakal terdiri daripada pelajar ketiga-tiga jurusan telah merubah landskap penggubalan pengisian seminar. Panel Akademik cuba sedaya upaya untuk memastikan pengisian yang disediakan adalah relevan dan sesuai untuk ketiga-tiga jurusan. Kesemua langkah ini sekaligus melunaskan tiga usul yang menyebut tentang MTP, Hubungan dengan Pihak Universiti dan Kesatuan Mahasiswa tiga Jurusan yang telah kita luluskan dalam MAT-8 yang lalu.

Dalam agenda kesatuan, kita turut meletakkan target supaya ahli merasakan “sense of belonging” terhadap PERUBATAN. Untuk itu, ruang dan peluang untuk seluruh ahli sama-sama terlibat dalam gerak-kerja PERUBATAN, telah kita buka seluas-luasnya. Gerak kerja Pendaftaran dan Delegasi PROF telah diperkuatkan bagi memastikan ahli mempunyai ruang dan peluang yang terbuka untuk bersama PERUBATAN. Peningkatan kadar pendaftaran baru sebanyak 23% dan penampilan muka-muka baru dalam gerak kerja PERUBATAN, adalah sesuatu yang amat kami banggakan.

Ruang muhasabah dan maklum balas sentiasa dibuka kepada ahli dengan sentiasa mengingatkan para AJKT supaya sentiasa bertanya khabar dan meminta pendapat ahli untuk disalurkan kepada AJKT yang lain. Setiap program PERUBATAN dilampirkan borang muhasabah yang mengandungi ruang untuk menyalurkan sebarang maklum balas kepada pimpinan. E-mel rasmi PERUBATAN, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. turut dilancarkan bagi memudahkan proses komunikasi dua hala.

Selain itu, dalam menggerakkan agenda ini, Panitia Perancang telah digerakkan dengan prinsip penganjuran program pada skala kecil yang meraikan kepelbagaian minat ahli, sekaligus memberi lebih ruang untuk penglibatan lebih ramai ahli dalam program PERUBATAN. Fokus dan galakan diberikan kepada penganjuran program di peringkat batch dan universiti, bagi membolehkan partisipasi ahli yang pelbagai, sekaligus membuka ruang untuk merapatkan ukhuwwah antara ahli dalam batch dan lokaliti masing-masing. Untuk itu, program-program PERUBATAN yang dilaksanakan melalui setiap batch telah digalakkan, dan penganjuran program secara inter-batch di peringkat Universiti juga turut diminta untuk dilaksanakan. Asasnya, konsep yang digunakan adalah, biar kecil, tapi mampu menemukan ahli dan mengikat ukhuwwah sesama ahli.

Sebagai kelangsungan kepada kesatuan inter-universiti, kami melihat sukan merupakan antara medium yang terbaik. Justeru, PERUBATAN melalui BSAL tampil dengan penganjuran CHAMPS dan PSD. Selain itu, penganjuran Seminar PERUBATAN kali ke-5 yang mempertemukan seramai 700 orang peserta, dan MAT-9 pada hari ini dengan kapasiti seramai 750 orang Perwakilan, turut membawa agenda kesatuan dalam memberi penerangan dan kesedaran bahawasanya kita semua berada di sini dengan satu hadaf yang sama, iaitu mengorak langkah ke arah kegemilangan Islam melalui ilmu dan kerjaya dalam bidang Sains Kesihatan.

(2) PERUBATAN Menjana Keterbilangan Akademik & Profesionalisme Mahasiswa

Jika kita menyingkap kembali taqwim PERUBATAN sejak 3 Mac yang lalu sehinggalah ke hari ini, kita akan melihat betapa banyak usaha PERUBATAN ke arah memastikan pencapaian akademik ahli berada pada tahap yang cemerlang. Agenda akademik yang memfokuskan kepada beberapa objektif seperti kecemerlangan peperiksaan, pemantapan kemahiran klinikal, penguasaan ilmu pengetahuan serta pembinaan doktor Muslim professional telah berjaya diimplematasi dengan baik. Menyedari betapa pentingnya nilai ilmu bagi setiap ahli PERUBATAN, pada sesi kali ini, panitia perancang PERUBATAN telah memberikan prioriti dan keutamaan kepada program-program yang berunsurkan akademik berbanding program-program lain, sama ada di Kaherah mahupun di cawangan.

Melalui Biro Akademik, PERUBATAN telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan pelbagai aktiviti dan program yang bertujuan untuk membantu para ahli meningkatkan pencapaian akademik masing-masing. Bulan April 2012 telah menyaksikan sekali lagi pelaksanaan bulan akademik yang dikenali sebagai “Medicophilic Month” (MeM) selama 3 minggu bertujuan untuk meningkatkan keyakinan diri dan kepimpinan ahli bagi menyiapsiagakan bakal graduan Mesir yang berkarisma dan berwibawa dalam segenap aspek. Aktiviti-aktiviti seperti debat, kuiz, penulisan artikel serta pembikinan video telah memberikan peluang kepada para ahli untuk menyalurkan bakat terpendam yang dimiliki melalui saluran yang kompetetif dan interaktif yang disediakan oleh PERUBATAN.

PERUBATAN juga telah membuat satu analisis keseluruhan bagi keputusan peperiksaan akhir tahun 2012 bagi mengkaji tahap pencapaian ahli-ahli PERUBATAN dalam pelbagai jurusan. Hasil analisis ini telah dijadikan asas oleh Biro Akademik bagi menyusun strategi terbaik dalam memperbaiki prestasi akademik para ahli PERUBATAN. Ia merupakan satu usaha yang amat penting bagi memastikan pencapaian akademik ahli berada pada tahap yang memuaskan.

Permulaan sesi akademik 2012/2013 telah dirancakkan dengan pelbagai program akademik. Antara yang terpenting adalah program Glow with Flow yang merupakan sebuah program orientasi akademik dan motivasi untuk semua ahli mengikut tahun dan jurusan masing-masing. Ia dijalankan dalam bentuk forum yang menampilkan panelis dalam kalangan senior yang mendapat keputusan peperiksaan cemerlang. Sistem tutorial juga turut berjalan seperti biasa, di mana para pelajar yang memerlukan bimbingan khusus dalam aspek akademik telah disusun dalam kumpulan kecil yang dibimbing oleh para tutor berkelayakan yang dipilih oleh Biro Akademik. Walaupun terdapat banyak kelemahan dan masalah yang masih boleh diperbaiki, sistem tutorial merupakan sesuatu yang harus dibanggakan kerana PERUBATAN berjaya menerapkan unsur memberi dan menerima dalam kalangan senior dan junior bagi setiap universiti. Program-program lain seperti Malam Munajat Perdana, Exam Fever Campaign (EFC), STARGATE, Majlis Anugerah Kecemerlangan (GRAND) turut dianjurkan bagi mencapai objektif yang telah digariskan dalam Agenda Akademik PERUBATAN.

PERUBATAN Medical Team juga telah melangkah laju dan tidak terlepas daripada pelaksanaan transformasi dalam struktur organisasi dan gerak kerjanya terutamanya Mansurah medical Academy (MMA). Pertambahan ahli yang terdiri daripada setiap Cawangan di seluruh Mesir telah berlaku dengan sangat mendadak sehingga melebihi kemampuan yang ada pada para petugas Medical Team. Hal ini dibuktikan dengan ramainya jumlah peserta sehingga mencecah 150 orang yang mengambil bahagian dalam sesi temuduga yang telah dijalankan pada hujung Disember 2012 yang lalu di sekitar Kaherah. Pelbagai bengkel, pembentangan, perbincangan kes dan LDK telah diadakan bagi melatih para ahli Medical Team untuk memperkasa kemahiran klinikal, bukan semata-mata untuk diri mereka, tetapi juga untuk diajar kepada ahli PERUBATAN yang lain. Unit Fiqh PERUBATAN juga telah memainkan peranan yang cukup baik melalui medium ”Night of Cultivating Excellene, NiCE” dalam memberi pendedahan kepada mahasiswa/I sains kesihatan tentang pengamalan ilmu perubatan, pergigian dan farmasi menurut acuan hukum Islam. Terbaru, para ahli PERUBATAN jurusan pergigian di Universiti Al-Azhar dan Iskandariah akan berpeluang menikmati pelbagai aktiviti menarik melalui Dental Team yang baru sahaja ditubuhkan mengikut Cawangan masing-masing.

Cuti musim panas juga tidak terlepas daripada dipenuhi dengan pelbagai aktiviti yang dirangka khusus bagi meningkatkan thaqafah ahli berkaitan isi-isu penting yang berlegar dalam dunia sains kesihatan. Program “Hopes for the Future, HOPE” yang telah diadakan hasil kerjasama dengan Persatuan Mahasiswa Perubatan UKM (PERSIAP) telah membuka satu dimensi baru yang membuka mata para ahli PERUBATAN dalam melihat realiti sebenar sistem kesihatan di Malaysia. PERUBATAN turut mengukuhkan kerjasama dua hala dengan Kerjaan Negeri Kelantan buat tahun kedua berturut-turut melalui program Yahoo! @ Beijing yang telah diadakan dengan kerjasama PAPISMA Cawangan Kelantan. Program seumpama ini telah memberi peluang kepada para peserta untuk mempraktikkan kemahiran “medical check-up” yang dipelajari selama ini di samping memberi manfaat kepada masyarakat setempat. Sambutan adalah amat menggalakkan sehinga ramai yang tidak dapat menyertai kerana tempat sudahpun penuh. Menyedari bahawa permintaan dalam kalangan ahli terlalu tinggi untuk menyertai program-program  seperti ini, PERUBATAN akan cuba menyediakan ruang yang lebih luas agar manfaatnya dapat dimaksimumkan kepada lebih ramai ahli.

Di Mesir pula, PERUBATAN turut menggalakkan para ahli yang tidak pulang bercuti di Malaysia untuk mengaktifkan diri membuat “elective posting” di hospital-hospital di Mesir dengan bantuan daripada para koordinator pelajar Malaysia di setiap Universiti. Di samping itu, satu program bersama para pelajar yang mengulang tahun telah diadakan bagi membangkitkan kembali semangat mereka dalam meneruskan jihad menuntut ilmu ini.

Pada cuti musim sejuk baru-baru ini, Seminar PERUBATAN Kali Ke-5 & “Winter Roadshow” ke semua Cawangan yang menampilkan para doktor muda PAPISMA yang energetik telah menjadi kemuncak kepada seruan Agenda Akademik PERUBATAN kepada seluruh mahasiswa/i sains kesihatan untuk benar-benar memahami, menjiwai dan mempraktikkan konsep jihad kesihatan yang menjadi salah satu pengisian utama dalam seminar berkenaan. Satu kelainan yang berjaya dibawa oleh PERUBATAN dalam Seminar ke-5 adalah kejayaan menjemput pengisi dalam kalangan Profesor berbangsa Arab seperti Prof. Dr. Omayma Kamel & Dr. Abdel Rahman Ezzat untuk sama-sama mencurahkan ilmu, buah pandangan dan berkongsi idea dengan ahli PERUBATAN semasa seminar tempoh hari.

Selain itu, bagi merealisasikan slogan “Ke Arah Melahirkan Doktor Muslim Profesional”, PERUBATAN melalui Agenda Profesionalisme juga telah memperbaiki mutu pelaksanaan “Professional Day” yang telah diwartakan sebelum ini pada setiap hari Isnin. Promosi mingguan telah digiatkan ke seluruh peringkat bagi memastikan ia sampai kepada semua lapisan ahli. Dalam usaha memandu PERUBATAN ke arah gerak kerja yang lebih profesional, satu unit khas di bawah Jabatan Setiausaha Agung telah diwujudkan bagi memantau segala gerak kerja persatuan bagi menjamin bahawa PERUBATAN adalah sebuah persatuan yang mementingkan kualiti, etika dan protokol sekaligus bergerak mengikut piawaian-piawaian yang telah ditetapkan. Sistem arkib, pendokumentasian, laporan serta surat-menyurat juga telah turut dinaiktaraf. Kewujudan Organisasi PERUBATAN Universiti Kaherah, Ain Shams & Al-Azhar telah banyak membantu melicinkan lagi gerak kerja pentadbiran PERUBATAN terutamanya dalam urusan yang melibatkan ahli di peringkat akar umbi.

Untuk makluman hadirin hadirat sekalian, setelah melihat pelbagai masalah yang timbul dalam setiap program anjuran PERUBATAN selama ini, Panitia Perancang PERUBATAN pada sesi ini telah mengambil inisiatif mewujudkan sebuah kertas kerja panduan pengurusan program yang menggariskan pelbagai etika bermula daripada perancangan, pelaksanaan sehinggalah kepada penilaian selepas program. Kursus Kepimpinan bagi para AJKT seluruh Mesir juga telah diadakan sebanyak dua kali bagi memastikan semua pimpinan PERUBATAN bergerak berdasarkan aturan perlembagaan dan etika gerak kerja yang telah ditetapkan serta diberikan input yang menyeluruh tentang tips-tips kepimpinan yang berkesan serta teknik yang betul dalam merangka pelan strategik bagi setiap portfolio.

(3) Kebajikan Terunggul Pemangkin Kemaslahatan Ummah

Agenda kebajikan akan kekal sebagai agenda ‘evergreen’ dalam PERUBATAN. Nilai-nilai kebajikan yang diajarkan oleh Nabi Muhammad S.A.W perlu dterapkan dalam setiap gerak kerja PERUBATAN. Sabda Nabi Muhammad S.A.W: “Allah sentiasa menolong hamba Nya selama hamba Nya itu suka menolong saudaranya” (Hadis Riwayat Muslim). Atas seruan ini, PERUBATAN terus komited dalam usaha mendokong dan menyampaikan usaha-usaha kebajikan kepada seluruh mahasiswa sains kesihatan Malaysia di Mesir tidak mengira latar belakang, bidang pengajian dan sudut pandangan yang berbeza.

Pelbagai medium dan usaha yang digunakan oleh PERUBATAN dalam usaha memperkasa kebajikan ahli. Pada tahun ini, wang Tabung Kasih Sayang (TKS) yang disumbangkan oleh para ahli yang berkemampuan dari seluruh Mesir yang berjumlah hampir LE 60, 000 telah disalurkan secara adil dan optimum kepada mana-mana sahabat yang ditimpa musibah serta behajat kepada bantuan kewangan. Tabung-tabung bantuan derma kilat juga dilancarkan sebagai satu usaha muafakat bersama antara pimpinan dan ahli untuk meringankan beban dan kesedihan sahabat-sahabat kita yang diuji oleh Allah S.W.T.  Pada bulan Mei 2012, kesulitan untuk menjelaskan yuran pengajian yang menimpa segelintir pelajar jurusan sains kesihatan di Kaherah telah mendorong PERUBATAN untuk menjalankan satu kutipan derma kilat berskala besar.  Alhamdulillah usaha kecil ini telah berjaya meringankan beban kewangan individu-individu yang terlibat. Selain itu, usaha PERUBATAN Cawangan Zagazig baru-baru ini dalam menyelesaikan isu yuran bagi mahasiswa/I farmasi yang mengulang tahun harus diberikan pujian kerana ianya telah membuahkan hasil setelah beberapa siri pertemuan dan perbincangan diadakan dengan pihak Education Malaysia Egypt (EME).

PERUBATAN juga turut mempamerkan keprihatinan akan kebajikan ahli PERUBATAN yang terlibat dalam isu penarikan pinjaman oleh Yayasan Terengganu pada bulan Disember 2011 yang lalu. PERUBATAN pada ketika itu telah bersama-sama dengan semua Badan Kebajikan Anak Negeri menghulurkan bantuan kepada semua mangsa yang terlibat dalam bentuk kewangan serta sokongan moral bagi meringankan bebanan yang ditanggung oleh mereka. Selain itu, PERUBATAN turut mengelurkan satu kenyataan rasmi serta mengadakan satu pertemuan khas dengan semua mahasiswa Terengganu yang ditimpa musibah bagi membuktikan sokongan yang tidak berbelah bahagi terhadap mereka.

Kebajikan yang diterapkan oleh PERUBATAN mempunyai skop yang amat luas dan menyeluruh. Sebagai contoh, usul MAT kali ke-8 yang menyeru PERUBATAN untuk bersama-sama dalam menyokong perjuangan umat islam Syria menentang regim Bashar Al-Asad yang zalim telah menjadi pemangkin kepada PERUBATAN untuk lebih agresif dalam melahirkan mahasiswa yang cakna dan bertindak dengan bijak atas kapasiti seorang mahasiswa dalam isu kemanusiaan terutamanya yang melibatkan umat islam. Program-program seperti Kempen Save Syria, Malam Amal PERUBATAN, pengisian khas bersama MAPIM dan Muslim Care dianjurkan demi memberi peluang seluas-luasnya kepada semua ahli untuk sama-sama mengambil bahagian membantu saudara se-Islam yang dizalimi. Tidak dilupakan, jutaan tahniah dan terima kasih diucapkan kepada semua ahli PERUBATAN yang sangat prihatin dan bermurah hati dalam menginfaqkan wang dalam pelbagai kutipan derma yang dilancarkan oleh AQSA PERUBATAN. Antaranya ialah kutipan tabung “Save Syria” yang mencecah LE 86, 000, kutipan semasa Majlis Makan Malam Amal PERUBATAN yang mencecah LE 40, 000, kutipan semasa “LE 4 Gaza” yang berjumlah LE 21, 000, yang terbanyak, kutipan bersempena “Operation Pillar of Defense” yang berjaya mengumpulkan hampir LE 120, 000, lelongan barang amal dan banyak lagi. Semua ini menjadi bukti dan manifestasi pengorbanan para ahli PERUBATAN dalam membantu saudara se-Islam kita di bumi Palestin, Syria dan di wilayah Arakan, Burma.

Bertepatan dengan Firman Allah S.W.T dalam Surah Al-Maidah ayat 2, yang bermaksud, “Hendaklah kamu saling menolong dalam kebaikan dan ketakwaan”, maka, aspek kebajikan yang berkonsepkan “give and take” sentiasa dicanang oleh PERUBATAN dan jelas telah berjaya direalisasikan dalam komuniti PERUBATAN pada hari ini. Contohnya, melalui hasil sumbangan ahli-ahli yang prihatin, Sistem Infaq Berunit (SIB) yang dijalankan di bawah Biro Perumahan telah berjaya menampung kos sewa dan penyelenggaraan markas-markas PERUBATAN di sekitar Kaherah. Selain itu, Sistem Mahasiswa dan Aidiladha (SIWA) yang dilaksanakan setiap kali Sambutan Aidiladha (SAADAH) juga mendapat sambutan yang sangat memberansangkan daripada para ahli yang memahami konsep “biji benih dan tangkai” dalam Surah Al-Baqarah bagi setiap wang yang didermakan untuk tujuan kebaikan di jalan Allah. Semoga amal kebajikan yang dijayakan oleh semua pimpinan dan ahli PERUBATAN mendapat ganjaran yang cukup bernilai di sisi Allah S.W.T.

(4) Ekonomi Dipacu, Tenaga Dipadu, PERUBATAN Terus Maju!

Agenda pemacuan ekonomi yang julung-julung kalinya diimplementasikan pada sesi ini, telah membawa perubahan yang signifikan dalam pemantapan ekonomi PERUBATAN.

Pengkajian serta pembaharuan telah dilakukan dalam segenap aspek sistem pengurusan kewangan, daripada aspek penjanaan ekonomi hinggalah kepada urusan perbendaharaan PERUBATAN. Sistem pengurusan kewangan yang dikemaskini serta perluasan kerjasama ekonomi dalam Biro Ekonomi PERUBATAN telah menatijahkan peningkatan pulangan yang dijana mencapai LE 65, 317.10 berbanding LE 21, 416 pada sesi lepas. Berikutan daripada itu, untuk pertama kalinya, Biro Ekonomi telah berkemampuan untuk menyumbangkan hasil yang diperolehi untuk kegunaan program anjuran PERUBATAN yang selama ini sumbernya adalah daripada akaun semasa PERUBATAN, dan ia adalah satu pencapaian yang cukup membanggakan. Asas-asas hubungan luar ekonomi juga telah dibina bagi memudahkan proses perluasan pasaran yang akan diteruskan oleh penggerak-penggerak ekonomi PERUBATAN yang akan datang di semua peringkat.

Melalui agenda ini, beberapa strategi telah dilakukan dalam sistem urusan keluar masuk PERUBATAN bagi memastikan segala prosedur berlaku secara berkesan. Rentetan daripada itu, program-program anjuran PERUBATAN pada sesi ini adalah program-program yang bersifat ‘cost-effective’, mengamalkan penjimatan, dan dalam masa yang sama tidak mencapah daripada objektif yang telah digariskan. Beberapa perubahan positif juga telah berlaku bersempena perlaksanaan usul muhasabah serta audit perbendaharaan pada setengah sesi oleh Jabatan Bendahari Kehormat PERUBATAN, terutamanya aset PERUBATAN dapat dikenalpasti secara keseluruhan. Berikutan daripada itu, ia telah menjadi satu asas kepada penambahbaikan dalam sistem pengurusan yang berkesan dan berhemat serta akan memudahkan para ahli PERUBATAN untuk mendapat manfaat daripada aset PERUBATAN pada masa hadapan.

Selain itu, aspek penjanaan dana juga telah diberi penekanan yang serius dalam memacu ekonomi  PERUBATAN. Hasil yang diperoleh daripada Projek Dana PERUBATAN 2012 yang dijalankan pada sesi ini adalah berjumlah LE 63, 000 berbanding hanya LE 29, 000 pada sesi lepas. Dengan peningkatan ini, banyak kelebihan dan peluang dapat dimanfaatkan terutamanya dalam menjayakan objektif penjanaan aset-aset yang menjadi keperluan bagi memastikan gerak kerja PERUBATAN dapat dijalankan dengan berkesan serta mampu memberikan manfaat kepada seluruh ahli PERUBATAN.

Peranan dalam menjayakan agenda ini tidak hanya dimainkan di peringkat pimpinan sahaja, bahkan sebenarnya ahli PERUBATAN yang paling banyak memberikan sumbangan dalam menjayakannya. Ini menunjukkan bahawa terdapat kesedaran yang tinggi dalam kalangan ahli bahawa betapa pentingnya peranan mereka dalam menyumbang kepada masyarakat melalui medium persatuan dan seterusnya secara tidak langsung merealisasikan salah satu objektif agenda pemacuan ekonomi iaitu memupuk kesedaran ekonomi dalam kalangan ahli. Jutaan tahniah serta terima kasih diucapkan kepada semua penggerak ekonomi khasnya serta ahli PERUBATAN amnya dan semoga usaha yang kita lakukan pada hari ini akan terus memberi manfaat kepada generasi yang akan datang.

(5) PERUBATAN hanyalah Wasilah, Allah adalah Ghayah!

Slogan “bekerja dengan PERUBATAN, bekerja untuk Islam” bukan lagi satu omongan kosong, ia merupakan satu realiti yang harus kita semua sedari. PERUBATAN bukan semata-mata sebuah persatuan yang bersifat teknikal yang hanya melatih para ahlinya untuk menjadi cemerlang dalam aspek keduniaan semata-mata, malah, segala perkara yang kita lakukan tatkala bekerja bersama PERUBATAN ini adalah satu bentuk tarbiah buat kita semua selaku pendokong Islam. Para ahli telah diberi peluang untuk menggunakan pelbagai medium yang ada dalam PERUBATAN seperti akademik, multimedia, sukan, ekonomi, kebajikan dan lain-lain lagi bagi melakukan anjakan paradigma demi memastikan Dakwah Islamiah iaitu Amar Makruf Nahi Mungkar dapat dilaksanakan dengan jayanya.

Buat akhirnya, saya mewakili seluruh barisan kepimpinan PERUBATAN ingin memohon jutaan kemaafan daripada semua ahli PERUBATAN seluruh Mesir atas segala kesilapan yang telah kami lakukan sepanjang berada di posisi ini. Kami juga ingin merakamkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada mereka yang telah menyokong dan mendokong gerak kerja PERUBATAN selama ini sama ada secara langsung, separa langsung ataupun di belakang tabir. Sesungguhnya, sokongan kalian semua merupakan tonggak dan tunjang kepada kesinampbungan PERUBATAN pada masa hadapan. Semoga segala komitmen, penat lelah dan jerit perih yang dihadapi oleh kalian sepanjang melaksanakan gerak kerja Islam melalui wasilah PERUBATAN ini akan diambilkira oleh Allah S.W.T sebagai satu bentuk amal soleh yang boleh dijadikan saham sebagai bekalan kepada kita di akhirat kelak seandainya kita ikhlas dalam melaksanakannya.

Sebelum saya mengundur diri, sekalung penghargaan dan tahni’ah diucapkan kepada seluruh barisan AJKT PERUBATAN sesi 2012/2013 atas sumbangan kalian yang cukup membanggakan. Juga tidak dilupakan kepada semua bakal pimpinan PERUBATAN sesi 2013/2014, semoga kalian terus thabat berada di atas landasan ini untuk terus menggalas amanah bagi memacu PERUBATAN ke arah yang lebih terkehadapan.

Sekian, Seeru ‘Ala Barakatillah! Selamat bersidang!

“Ilmuwan Berbakti, Teguh Sehati”
“At-Taqwa, As-Syifa', Ar-Rahmah”
 hafizijunaidi
Wan Ahmad Hafizi bin Wan Ahmad Junaidi
Presiden PERUBATAN 2012/2013.

dihantar oleh wan_fizi05

Add comment

Comments from guests will be moderated. If you're PERUBATAN member, please Register to disable Captcha recognition and use full function of Comment. Thanks!


Security code
Refresh

Hakcipta Terpelihara ©2007-2014 PERUBATAN | Diubahsuai oleh Unit PERUBATANonline JPnP | Dikelolakan oleh mediaPERUBATAN
PERUBATANonline adalah laman komuniti Persatuan Pelajar-pelajar Sains Kesihatan Malaysia-Mesir (PERUBATAN)
Bahan-bahan dalam laman web ini dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan-BukanKomersial-PerkongsianSerupa 4.0 Antarabangsa Creative Commons..
Lesen Creative Commons

Top Desktop version